Антъни Бурдейн
Трудно е за вярване, че кариерата на известния шеф готвач, телевизионна личност и писател е започнала с миене на чинии и че той всъщност не е завършил образованието си в колежа. Макар вече официално да не е шеф готвач, Бурдейн все още е известен главно с тази си роля.
Ниджела Лоусън
Родената в Лондон Ниджела Лоусън не е просто талантлив шеф готвач, а и журналист, критик и рецензент. Нейната страст към готвенето е провокирана от семейството ѝ, което в миналото е притежавало компания за готвене и кетъринг – „J. Lyons Company”. През 1998 Лоусън пише своята първа готварска книга, от която са продадени над 300 000 копия. През 2000 тя издава книгата „How To Be A Domestic Goddess”, която ѝ спечелва световна популярност и награда „Брит“.
Пола Дийн
Дийн е популярен шеф готвач и собственик на ресторанта „Lady & Sons”, който отваря през 1991 година. Написала е цели 14 готварски книги. През 2008 тя основава фирмата „The Paula Deen Buffet”, а от 2009 година произвежда десерти, които се продават в известните вериги магазини за хранителни стоки в цяла Америка.
Емерил Лагас
Истината е, че шеф готвачите, познати на широката публика по име са рядкост, но Лагас определено е един от тях. Изрази като „Bam!” например му спечелват огромна популярност още в началото на телевизионната му кариера. Лагас е знаменитост и собственик на множество ресторанти, благодарение на които се смята, че печели по около 50 милиона долара годишно.
Викас Канна
Обикновено се смята, че най-известните шеф готвачи са американци или французи, но Викас е един от най-популярните шеф готвачи от Индия, който е спечелил световна слава. От 2011 година той е собственик на луксозния ресторант „Junoon”, намиращ се в Ню Йорк. Освен това, Канна е известен с това, че издава най-скъпата готварска книга. Тя е писана в продължение на 12 години и в нея са включени подробности от историята на индийската кухня.
Рейчъл Рей
Рейчъл е шеф готвач, бизнес дама, телевизионна водеща и автор. Тя е създател на някои от най-продаваните готварски книги в света, както и на списанието „Everyday With Rachel Ray”, което е на пазара от 2006 година насам. Благодарение на няколкото телевизионни шоута, които води, тя печели три награди „Еми“. Нейните рецепти придобиват популярност най-вече заради това, че са семпли и бързи като голяма част от ястията, които споделя, се приготвят за не повече от 30 минути.
Хестън Блументал
По-голяма част от шеф готвачите се фокусират върху вкуса на храната, но Блументал е един от малкото, които обръщат внимание на научната страна на готвенето. Той често приготвя храна, която си „играе“ с всички вкусови усещания на езика. Благодарение на необичайния му подход и по-нестандартните му разбирания за храненето, Блументал често е свързван с обществото на химиците.
Джейми Оливър
Джейми Оливър е икона не само във Великобритания, но и по цял свят. Той добива популярност благодарение на телевизионните си шоута, както и заради това, че често говори за вредните и полезни навици при храненето. През 2002 година Оливър започна сериите от 5 епизода, наречени „Jamie’s Kitchen”.
Гордън Рамзи
Рамзи е считан за най-успешния и най-известния шеф готвач в целия свят. Мнозина твърдят, че той има избухлив характер и нулева толерантност към неефективността в кухнята, но въпреки това, Рамзи има годишен доход от над 60 милиона.