Шоколадът намалява риска от сърдечни заболявания и дори инфаркт. А така също предотвратява деменция в напреднала възраст. И удължава живота, макар и не много. Горещият шоколад помага при възпалено гърло и кашлица и предпазва от умора. Черният шоколад намалява кръвното налягане и подобрява зрението. Шоколадът увеличава количеството серотонин – хормон на радостта. Така че в състояние на стрес, шоколадът обикновено се яде много. Той лесно намалява усещането за глад.
Шоколадът ни помага да мислим по-добре, благодарение на него е по-лесно да се решат математически задачи и проблеми. Нобеловите лауреати са повече в тези страни, където се яде много шоколад. В млечния шоколад на първо място е захарта, така че не злоупотребявайте с него. Черният шоколад обаче не причинява пъпки или други кожни проблеми. Между другото, шоколадът спомага за увеличаване на кръвообращението към кожата и я освежава.
Има три причини, заради които си струва да ядете шоколад.
- Шоколадът предотвратява диабета. Изследователи от Университета на Южна Австралия и Университета в Мейн смятат, че редовната консумация на шоколад може да помогне да се предотврати появата на диабет.
- Шоколадът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Изследователи от Университета в Абърдийн провели експеримент, включващ хора на средна възраст и възрастни хора и установили, че тези, които са яли няколко шоколада на ден за определен период, са с 11% по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и 23 % по-нисък риск от инсулт. В същото време не повече от 100 грама шоколад на ден, според получените данни, може да се свърже с намаляване на риска от инсулт и сърдечно-съдови заболявания през следващите 12 години.
- Шоколадът намалява нивото на „лошия“ холестерол. Учените са успели да докажат, че какаото, съдържащо се в шоколада, помага да се намали нивото на „лошия“ холестерол в организма, като същевременно води до повишаване нивото на „добрия“ холестерол.
Има много спекулации относно ползите и вредите от шоколада. Тези, които са обсебени от идеята за намаляване на теглото, обикновено първо го изваждат от списъка на разрешените продукти. Но такъв строг подход не е напълно оправдан – разумното потребление на шоколад няма да навреди на фигурата. Не се отказвайте от любимото си лакомоство, но се опитайте да ограничите употребата му до 30 грама на ден. Най-добре е да се зарадвате с шоколадовия десерт сутрин – преди забавянето на метаболитните процеси.
Швейцарите са главните любители на шоколада в света: средно ядат около десет килограма шоколад на година.
Сексолозите много ценят шоколада, а дори и такива известни личности, като Маркиз дьо Сад и Мадам дьо Помпадур, са го яли непрекъснато. Ако шоколадът буквално се топи в устата ви, това предизвиква усещане за еуфория. А тъй като се топи в устата – това означава, че той е абсолютно безопасен, температурата му е по-ниска от температурата на човешкото тяло.
На латински, шоколадът се нарича „храна на боговете“. А маите са се разплащали с какаови зърна вместо с пари. Между другото, думата „шоколад“ идва от маите. Освен това те са използвали шоколад по време на кръщения и бракосъчетания. Между другото, какаовите дървета растат около двеста години и дават плод само на двадесет и пет.
В Германия има часовник с огромен шоколад за кукувица. И музеи на шоколада има в целия свят. И то много.
Терапевтичният ефект на шоколада се дължи главно на теобромина – това е много по-мека версия на кофеина, много полезна, но въпреки това трябва да се консумира умерено.
В Латинска Америка се произвежда какао. Но определени болести покосиха какаовите дървета там. В същото време търсенето на шоколад в световен мащаб се увеличава. Какво щастие е, че в Африка какаовите дървета растат нормално и там са започнали да произвеждат шоколад. Но сушата в Африка застрашава реколтата. Остава ни да се надяваме, че няма да останем без шоколад.